Dit document is alleen beschikbaar in het Nederlands.
(This document is only available in Dutch)

Dit is een samenvatting van de implementatiemethode. Voor meer informatie, mail naar info@blueriq.com.

In dit document

Inleiding

Het Blueriq platform is bedoeld om applicaties snel, wendbaar, risicoloos en tegen lage kosten te implementeren. Het platform combineert kennismanagement, dynamisch case management, document management, content management en gebruikersinteractie in één omgeving.

Bij de toepassing van Blueriq is het belangrijk de uitgangspunten en achterliggende eigenschappen van het platform goed te onderkennen en te gebruiken. Zo niet, dan is er sprake van “just another application”, waarbij de toegevoegde waarde die Blueriq kan bieden waarschijnlijk niet behaald wordt. Wellicht is het projectresultaat wel goed, maar op de lange termijn zullen de beoogde voordelen verdwijnen, zoals goed beheersbare en aanpasbare modellen van de onderliggende kennis of een gebruikersvriendelijk, dynamisch zaaksysteem. De kans dat de klant tevreden blijft, is dan ook een stuk kleiner.

Korte samenvatting

De implementatiemethode is een leidraad voor het uitvoeren van projecten met Blueriq. Van projectmanagers, architecten en stakeholders tot modelleurs en testers,  het verdient aanbeveling dat iedereen op de hoogte is van deze methode.
De methode is geen harde restrictie, maar wanneer besloten wordt ervan af te wijken, zal dit gemotiveerd moeten worden. “Comply or explain” dus.
Wanneer de uitgangspunten van de methodiek intact blijven is de kans op succes met een Blueriq implementatie aanzienlijk groter en is de toegevoegde waarde van Blueriq tastbaarder.

Decision Management
In een applicatie op basis van Blueriq staat kennis centraal. Waar mogelijk worden begrippen, waardes en regels expliciet gemaakt en op een herbruikbare manier vastgelegd. In de methodiek is dan ook speciaal ruimte ingeregeld voor het in kaart brengen van deze kennis door o.a. het toepassen van DMN (Decision Model Notation).

Customer Experience Management
Formulieren worden opgebouwd met herbruikbare blokken, kennis en processen worden waar mogelijk hergebruikt en het interactieontwerp neemt een belangrijke plaats in. Toegevoegde waarde van Blueriq zit onder andere in het gebruik van kennis in alle facetten van deze interactie.

Dynamic Case Management
Stel de zaak centraal, niet de informatie of het proces. Zorg dat er samengewerkt kan worden, informatie beschikbaar is en denk na over de eenheden van beheer. Belangrijke stappen in de methode zijn dan ook gewijd aan het ontwerpen van zaken en hun samenhang.

De implementatiemethode is gebaseerd op jarenlange projectervaring, specifieke ondersteuning vanuit het Blueriq platform, in het veld geldende standaarden en best practices. De methode is daarmee niet klaar, maar zal voortdurend bijgewerkt, uitgebreid en aangepast worden op basis van ervaringen, nieuwe standaarden of gangbare methodieken en zienswijzen.

Uitgangspunten

De Blueriq implementatiemethode hanteert een aantal uitgangspunten, die de rode draad vormen door alle fasen van een implementatieproject. Deze uitgangspunten zijn:

  • Vereenvoudigde IT
    Een generiek, kennisgedreven platform zorgt voor een eenvoudiger applicatielandschap en beter beheersbare ICT;
  • Klant centraal
    Alle processen, formulieren en beslissingen die door Blueriq ondersteund worden, zijn gericht op het maximaal faciliteren van gebruikers in hun werkzaamheden;
  • Kennisgedreven
    Wetten, regelgeving en/of beleid staan centraal in de bedrijfsvoering van de organisatie. Blueriq wordt gebruikt om deze regels toe te passen in processen en beslissingen. Gemodelleerde regels moeten zo `business gedreven` als mogelijk zijn; expliciet, traceerbaar naar de bron en vastgelegd in een beheersbare en herkenbare structuur. Of en waar kennis wordt toegepast moet dan ook centraal staan in de architectuur;
  • Transparant
    Transparantie is noodzakelijk om verantwoording af te leggen waarom een beslissing genomen is of een taak uitgevoerd is. Omdat Blueriq kennisgedreven is, kan deze transparantie altijd geboden worden;
  • Dynamisch
    Blueriq is bij uitstek geschikt om processen en beslissingen te ondersteunen die complex zijn, waarbij vele uitzonderingen gelden en elke afhandeling van een zaak uniek is. De gemodelleerde oplossing moet dan ook in staat zijn om met die dynamiek om te gaan;
  • Wendbaar
    Blueriq ondersteunt veranderlijke omgevingen. Wetten en beleid veranderen, processen worden aangepast. Daarbij is het erg belangrijk dat wendbaarheid ook centraal staat in de oplossing: statische processen en hard gecodeerde regels zijn hierbij uit den boze!

  • Scheiding tussen ‘Know’ en ‘Flow’
    Vervuil processen niet met kennis, maar maak expliciet waar kennis nodig is en hoe een beslissing genomen wordt. Dynamische processen hangen in hoge mate af van deze expliciete kennis.
  • Iteratieve, agile aanpak
    Organisaties zijn voortdurend in beweging. Een belangrijk voordeel van een agile aanpak is de mogelijkheid hierop snel te kunnen inspelen. Een agile aanpak combineert incrementeel en iteratief werken. Bij een incrementele aanpak wordt de oplossing in ‘brokken’ opgeleverd; ieder increment voegt nieuwe functionaliteit toe. Bij een iteratieve aanpak wordt in een eerste versie het raamwerk gemaakt. In iedere volgende versie worden meer details ingevuld. Na iedere iteratie wordt feedback geleverd om vervolgens de oplossing aan de wensen aan te passen. Dit betekent dat bij een iteratieve aanpak niet verwacht wordt dat de oplossing direct goed is, maar deze geleidelijk groeit in kwantitatieve en kwalitatieve zin.
  • Modelleren in plaats van programmeren
    Modelgedreven is dé manier om herbruikbare, generieke en beheersbare oplossingen te realiseren, gedragen door de business. Bij elke ontwerpkeuze moet dan ook de vraag centraal staan “Kunnen we dit binnen het standaardplatform van Blueriq oplossen, bij voorkeur met regels en configuratie, of is hiervoor echt maatwerk nodig?”
  • Aansluiten op standaarden
    De implementatiemethode is te combineren met standaarden zoals bijvoorbeeld Prince II en SCRUM.

Overzicht

De iteratieve aanpak is het belangrijkste aspect van de Blueriq implementatiemethodiek. Bij de iteratieve aanpak wordt de oplossing dus niet in één keer geïmplementeerd en er wordt dus ook niet pas gestart met implementatie als alles gespecificeerd is. De op te leveren oplossing wordt in iteraties steeds uitgebreid en volwassener gemaakt.

Blueriq schrijft dan ook een iteratieve aanpak voor die de volgende fasen kent:

  • Discover
  • Design
  • Model
  • Use

 

De implementatiemethode beschrijft voor elke fase een aantal specifieke eigenschappen, artefacten die opgeleverd worden, de betrokken rollen en één of meerdere mijlpalen. Na accordering hiervan door stakeholders kan een nieuwe fase beginnen.

Per fase zullen één of meerdere sprints doorlopen worden conform gangbare Agile methodieken. Nadat een complete cyclus van Discover-Design-Model-Use is doorlopen, kan een volgende iteratie beginnen, waarbij typisch niet altijd opnieuw een Discover gedaan hoeft te worden.

Daarnaast zijn er twee processen die continu op de achtergrond plaatsvinden:

  • Control
  • Improvement

Bij de gehele methodiek staat de klant centraal. Dit betekent dat de klant bij iedere iteratie voortdurend betrokken is en tijdig bij kan sturen, wat de kwaliteit van de oplossing ten goede komt. De klant is overigens niet alleen de klant waarvoor de oplossing gemaakt wordt, maar ook de klant van de klant: de eindgebruiker van de oplossing.

In iedere iteratie kunnen elementen van de verschillende fasen zitten. Door deze werkwijze zal de oplossing per iteratie groeien en volwassener worden.

Fasering

“Bij Blueriq-projecten moet eerst het hele design afgerond zijn, dan pas kan er gemodelleerd worden en daarna wordt dat opgeleverd”. Nee! Dat impliceert een watervalmodel en dat dient vermeden te worden. De op te leveren functionaliteit wordt in stukken (incrementen) opgedeeld en deze incrementen worden in iteraties opgeleverd.

“Elke sprint in een Blueriq-implementatieproject bestaat uit een Discover-Design-Model-Use fase” Ook dit klopt niet. Er zullen typisch- afhankelijk van de projectgrootte - één of twee sprints in het teken staan van Discover en enkele in het teken van Design. De fase Model zal uit meerdere sprints bestaan, net als de fase Use. In elke fase komen overigens, conform een agile aanpak, diverse disciplines aan bod (zie ook rollen per fase).

Discover

In de Discover fase wordt het project ingekaderd; de fase is erop gericht helder te krijgen waar het project over gaat. Wat is de context? Wat zijn de doelstellingen van de klant? De scope, scale en impact worden op basis van de business case bepaald. Tevens wordt een eerste schets van de oplossing gemaakt op basis van een architecturele outline. Tenslotte worden de stakeholders en hun betrokkenheid in kaart gebracht. Het uiteindelijke resultaat is een ‘Go’ of ‘No go’ voor het project.

 Design

Het doel van de fase Design is de cruciale ontwerpbeslissingen te nemen. Dit houdt niet in dat alle ontwerpbeslissingen in deze fase reeds volledig uitgekristalliseerd moeten zijn, maar dat het raamwerk voor de oplossing helder is. In deze fase wordt onder andere de oplossingsarchitectuur bedacht, is de technische infrastructuur in kaart gebracht en de modulaire opzet in het Blueriq-platform bepaald.

 Model

Het doel van de fase Model is het realiseren van een kennisgedreven, dynamische, onderhoudbare oplossing, voornamelijk door modellering. Afhankelijk van het type oplossing worden het proces, de interactie, de integratie en de kennisregels gemodelleerd. Naast het modelleren dienen ook de vormgeving en de benodigde technische koppelingen gerealiseerd te worden. Testen speelt in deze fase een belangrijke rol.

 Use

Het doel van de fase Use is de oplossing uit te rollen binnen de klantorganisatie. De voltooide oplossing of een onderdeel daarvan wordt door de uiteindelijke gebruikers getest, in gebruik genomen en gebruikers worden getraind. Het is niet zo dat opleveren en testen van de oplossing pas aan het einde van het gehele project in beeld komt. In iedere iteratie, ook tijdens de Model fase, wordt door gebruikers getest en feedback gegeven op hetgeen tot dan toe gerealiseerd is, zodat tijdig bijgestuurd kan worden. De uiteindelijke formele acceptatietest vindt wel plaats in Use.

 Continuous Control

Control is het proces dat continu op de achtergrond plaatsvindt. Het doel ervan is borging van zowel het project als de uiteindelijke oplossing. In het Control proces komen naast de sturing in iteraties en sturing op het hele project ook praktische aspecten zoals resourcing en facilitering van hardware aan bod.

Na realisatie vloeit bijsturing voort uit externe factoren, zoals wijzigende wet- en regelgeving. Ook metingen via site analytics tools of door monitoring van processen kunnen resulteren in nieuwe wensen en eisen.

De volgende activiteiten kunnen in het Control proces worden uitgevoerd:

  • Configuratiebeheer
  • Wijzigingsbeheer
  • Incident management
  • Lifecycle management
  • Process mining
  • A/B testing

 Continuous Improvement

Het doel van het Improvement proces is het continu verbeteren en optimaliseren van de uiteindelijke oplossing. Tijdens de realisatie van de oplossing is er vooral sturing op kwaliteit, door het faciliteren van automatische testen en voortdurende reviews van een ieders werk. Ook methoden als pair- en extreme modelling / programming dienen hiertoe. Dit proces zal dan ook door de fasen Design, Model en Use heen gebruikt worden.

De volgende activiteiten kunnen gedurende het Improvement proces worden uitgevoerd:

  • Model reviews
  • Code reviews
  • Automatische testen

Artefacten

Per fase kunnen verschillende artefacten opgeleverd worden. In onderstaand overzicht de uitputtende lijst.

Rollen

Per fase kunnen de volgende rollen betrokken zijn, vanuit zowel de implementatiepartij als de opdrachtgever.